Skalprincipen

Ja du har kanske hört om den förut men vi tar det igen. Det bästa sättet att hålla sig varm och någorlunda torr ute är genom att klä sig i flera lager. De brukar numreras inifrån som lager 1 till 4. För att systemet ska fungera bra måste du renodla de olika plaggens funktioner. Tänk på att skalprincipen inte bara är till för överkroppen, den är lika viktig för händer fötter och huvud också.

Lager 1 – Underställ

Närmast kroppen har du ett tunt lager vars funktion är att transportera bort fukt och på så sätt hålla dig torr och varm. Lager 1 ska vara riktigt tunt. Jag använder “sommar” underställ året runt eftersom jag tycker att de är bäst på att transportera bort fukt. Värme om det behövs kommer från lager 2. När du väljer lager 1 ska du alltså bara tänka fukttransport.

Lager 2 – Värme

Det andra lagret ska hålla dig lagom varm. Tänk på att det är den luft som plagget binder och inte materialet i sig som isolerar mest. Lager 2 ska också kunna transportera fukten vidare utåt. Absolut inget vindtätt som lager 2. På sommaren använder jag lager 2 mest som rastplagg.

Lager 3 – Skydd

Det tredje lagret ska skydda dig mot vind, regn och snö. Här behövs det två olika plagg, ett vindskyddande men ventilerade och ett vattentätt. Lagret ska vara tunt för att inte bli för varmt. Värmen reglerar du istället med lager 2. När du väljer lager 4 tänk bara vind- vattentätt.

Lager 4 – Isolering på vintern

När det är riktigt kallt behövs det mer isolering för att hålla värmen. Lager 4 är oftast en dunjacka som kan tas på över de övriga lagren. Eftersom den bara behövs på vintern behöver jackan inte vara vattentätt trots att den bärs ytterst.

Tyck till, fråga eller kommentera: