Karta och kompass

Gps systemet blir mer och mer populärt men det är fortfarande mycket viktigt att kunna orientera med karta och kompass. Det ger en säkerhet om gps:en skulle sluta fungera och det är mycket enklare att få en överblick på kartan än på en liten skärm.

KartanIMG_7951-Edit

Det viktigaste för navigation är kartan och mycket av orienteringen kan göras utan kompass om du passar kartan mot terrängen.

För vandring i skog rekommenderar vi en 1:50 000 dels karta och där motsvarar 2cm, 1km i verkligheten. På fjället används ofta 1:100 000 vilket fungerar bra med större ytor och längre sikt, 1cm motsvarar då 1km.

Norr på kartan är alltid uppåt, väster åt vänster osv. Det finns oftast ett rutnät med 1cm mellan rutorna som kan användas för att snabbt uppskatta ett avstånd men även för att ta ut din position. Mer om det i senare artiklar.

Symbolerna som används på kartan är standardiserade och finns förklarade på sidan av kartorna.

Ekvidistansen är avståndet i höjd mellan två höjdkurvor och är på lantmäteriets 1:50 000 dels kartor 10m och på 1:000 000 dels kartorna 20m. Norska 1:50 000 dels kartor använder också 20m. Var observant på det eftersom du annars kan underskatta både höjden och lutningen.

Kompassen

IMG_7946Nålen i kompasshuset är magnetisk och kommer automatiskt att ställa in sig så att ena änden pekar åt norr och den andra åt söder. Den grundläggande funktionen är alltså att visa åt vilket håll de olika vädersträcken ligger.

Kompasshuset har en skala i grader och går att vrida. Du tar ut en kurs genom att vrida huset tills den kurs du vill gå pekar frammåt på kompassen och sedan vänder du kompassen tills nålen ligger ovanför den stora pilen.

Passa kartan

Ta för vana att alltid passa kartan, dvs. vända den så att norr på kartan överensstämmer med norr i verkligheten innan du läser kartan. Det förenklar mycket och du undviker missar med riktningen. Du kan passa kartan efter terrängen då vänder du den så att synliga landmärken passar in men det lättaste är ofta att passa den med hjälp av kompassen.

Ta ut en kurs

1. Passa kartan

2. Lägg kompassen på kartan så att den pekar från där du är och dit du ska.

3. Vrid kompasshuset tills linjerna överenstämmer med meridianerna på kartan. På lantmäteriets kartor är de ljusare bruna sträck nästan paralella med rutnätet. Det går att vrida in linjerna mot rutnätet också men det ger ett litet fel i kursen. Den fasta pilen på kompasshuset ska peka norrut.

4. Ta kompassen från kartan, håll den framför dig och vänd dig tills kompassnålen ligger ovanför den fasta pilen. Nu pekar kompassen i den riktning du ska gå. Memorera kursen i grader eftersom det är lätt att stöta till kompasshuset när du går!

Titta inte ner på kompassen och försök följa kursen utan ta ut olika landmärken på vägen. T.ex. fram till torra tallen, mot stenen osv. Då är det lättare att hålla kursen.

Uppfång

Större objekt kan användas som uppfång för att underlätta navigeringen, säskillt i svåra förhållanden. Du väljer till exempel en sjö och tar kurs mot den. När du kommer fram till sjön vet du vart du är och kan därifrån fortsätta orientera. Välj uppfång som är svåra att missa.

Ledstänger

En dalgång, älv eller kraftledning kan användas som ledstång. Du följer ledstången för att gå i rätt riktning.

Första stegen

Börja enkelt genom att orientera i terräng som du känner till. Kontrollera att karta och kompass stämmer med vad du vet sedan tidigare.

Gå sedan vidare till okänd men lätt terräng, gärna med många stigar och vägar. Öka sedan svårighetsgraden successivt när du blir säkrare på att orientera.

Naturpasset är en trevlig möjlighet att träna orientering nära där du bor. Banorna är ganska enkla och det är lätt att komma igång.

Slutlingen några sammanfattande tips:

-Passa alltid kartan
-Memorera kursen
-Använd uppfång och ledstänger
-Börja enkelt
-Gå eller spring
naturpasset

One Comment

 • Peter Olsson says:

  Hej!
  Jag undrar om ni skulle kunna förklara för mej på ett mycket utförligt sätt hur man bestämmer sin position med hjälp av syftpunkter?
  Idag har jag varit ute till sjöss och klurat lite med det, men jag är inte 100 på hur man gör.

  Tack på förhand
  Mvh Peter

Tyck till, fråga eller kommentera: